آزمون تافل iBT یکی از پرطرفدارترین آزمونهای زبان انگلیسی جهان است که توسط سازمان EST برگزار میشود. عبارت IBT مخفف عبارت “Internet-based Test” است و در این نوع آزمون، شرکتکنندگان به صورت آنلاین در آزمون شرکت میکنند. این آزمون یکی از چند آزمون بینالمللی زبان انگلیسی و یکی از پیشنیازهای اپلای برای دانشگاههای خارجی است که سالانه افراد بسیاری از سراسر دنیا برای گرفتن پذیرش از دانشگاههای انگلیسی زبان در آن شرکت میکنند.
آزمون تافل iBT طبق استانداردهای تعیین شده از سوی ETS چهار مهارت زبانی خواندن (Reading)، گوش دادن (Listening)، صحبت کردن (Speaking) و نوشتن (Writing) دانشجویان را مورد ارزیابی قرار میدهد. گرفتن مدرک تافل از یک سو و کسب بالاترین نمره از سوی دیگر، یکی از اصلیترین و اساسیترین معیارها در بیشتر دانشگاهها، موسسات و سازمانهای دولتی در کشورهای انگلیسی زبان، برای سنجش توانایی افراد در درک و ارائه ایدهها در ارتباط با موضوعات علمی و آکادمیک است. این آزمون در بیشتر کشورهای دنیا برگزار میشود و نتایج آن در بیش از ۹۰۰۰ دانشگاه و موسسه آموزشی مختلف در دنیا دارای اعتبار است. در ادامه مطلب به بررسی آزمون تافل iBT همراه با جزئیات آن خواهیم پرداخت، با ما همراه باشید.
آزمون تافل iBT چیست؟
تافل یک آزمون استاندارد بینالمللی است که برای سنجش و ارزیابی مهارتها و تواناییهای افراد غیر انگلیسی زبان در استفاده از زبان انگلیسی در محیط آکادمیک طراحی شده است؛ بنابراین کسب نمره بالا در این آزمون برای متقاضیان کار و تحصیل در محیطهای دانشگاهی، گذراندن دورههای کوتاه مدت و همچنین درخواست ویزای دانشجویی الزامی است.
تفاوت آزمون iBT با PBT
آزمون تافل به 3 روش IBT, CBT, PBT توسط موسسه ETS برگزار میشود که هر کدام از آنها با هدف خاصی طراحی شدهاند و با یکدیگر تفاوتهایی دارند.
- آزمون تافل IBT: یا همان Internet Based TOEFL و به معنای آزمون اینترنتی تافل
- آزمون تافل PBT: یا همان Paper Based TOEFL و به معنای آزمون کاغذی تافل
- آزمون تافل CBT: یا همان Computer Based TOEFL و به معنای آزمون کامپیوتری تافل
آزمون مبتنی بر اینترنت (IBT) همانطور که از نامش پیداست بهصورت آنلاین و با کامپیوتر برگزار میشود؛ اما آزمون مبتنی بر کاغذ (PBT) به صورت سنتی و با استفاده از کاغذ و قلم انجام میشود. آزمون تافل IBT در سال 2005 به جامعه معرفی شد و بعدها به طور کامل جایگزین آزمون PBT شد. در حال حاضر بالغ بر 97 درصد از دانشجویان و داوطلبان از این آزمون استفاده میکنند. آزمون کاغذی نیز فقط در مناطقی که به اینترنت دسترسی ندارند و امتحان به صورت آنلاین امکانپذیر نیست، صورت میگیرد. در ایران از میان این روشها تنها فرمت اینترنتی آزمون تافل برگزار میشود.
از نظر محتوا نیز این دو آزمونهای تفاوتهای قابل توجهی با هم دارند. در آزمون iBT چهار مهارت Listening, Reading, Writing و Speaking مورد بررسی قرار میگیرند؛ اما در آزمون تافل PBT بخش Grammar یا Structure جایگزین Speaking بوده است؛ یعنی به نوعی در آزمون مبتنی بر اینترنت مهارتهای با همدیگر تلفیق شدهاند و مهارتهایی همچون گرامر و واژگان به صورت جداگانه مورد سنجش قرار نمیگیرند.
آزمون تافل IBT 50 بار در سال برگزار میشود و داوطلبان با سهولت بیشتری میتوانند تاریخ مناسب برای شرکت در آزمون را انتخاب کنند. در مقابل، آزمون کاغذی تافل PBT در مکانهای محدودی برگزار میشود. امتحان اینترنتی تقریباً 4 ساعت طول میکشد اما مدت زمان آزمون تافل کاغذی یک ساعت کمتر از این آزمون است.
ساختار آزمون تافل iBT
آزمون IBT از ۴ بخش تشکیل شده است و تقریباً ۴ ساعت طول میکشد. بعد از دو بخش اول یک استراحت 10 دقیقهای به داوطلبان داده میشود. هر بخش 30 امتیاز دارد و داوطلبان با توجه به تعداد پاسخهای درست در هر بخش نمرهای بین 0 تا 120 دریافت خواهند کرد که نمره بالای ۱۰۰ در این امتحان نمره بسیار عالی خواهد بود.
بخش Reading (خواندن) آزمون تافل iBT
اولین مهارت زبانی که در آزمون تافل مورد ارزیابی قرار میگیرد، مهارت ریدینگ یا خواندن است. این بخش از ۳ یا ۴ متن با موضوعات علمی و آکادمیک تشکیل شده است و دایره لغات و توانایی داوطلبان را در درک متون آکادمیک انگلیسی مورد ارزیابی قرار میدهد. هر کدام از ریدینگها تقریباً 9 یا ۱۰ نوع سؤال مختلف دارند که بسته به محتوایِ متنها کم یا زیاد میشود. سؤالات این بخش، در رابطه با موضوعات اصلی متن، درک مطلب، سؤالات چند گزینهای، جایگزین مناسب جملات و واژههای مترادف هستند. برای پاسخ به این سؤالات در مجموع ۶۰ تا ۸۰ دقیقه به داوطلبان فرصت داده میشود. بیشتر سؤالات در بخش ریدینگ یک امتیازی هستند اما به آخرین سؤال، بیش از یک نمره اختصاص داده میشود. برای گرفتن نمره مناسب در این بخش لازم است داوطلبان با انواع سؤالات بخش ریدینگ آشنایی کامل داشته و مهارتهایی مانند خواندن سریع متن، مدیریت زمان، دریافت ایده اصلی متن و دایره لغات آکادمیک خود را تقویت کنند.
بخش LISTENING (شنیداری) آزمون تافل IBT
دومین بخش مورد ارزیابی در آزمون تافل، مهارت گوش دادن است. این بخش از دو قسمت تشکیل شده است که در هر قسمت دو نوع فایل صوتی برای داوطلبان پخش میشود. قسمت اول شامل سه مکالمه انگلیسی ۳ دقیقهای بین دو نفر هست که به هر یک از مکالمات 5 سؤال اختصاص داده شده است. قسمت دوم نیز از 4 الی 6 سخنرانی سه تا پنج دقیقهای تشکیل شده است که به هر یک از این سخنرانیها نیز شش سؤال اختصاص داده شده است. به طور کلی این بخش ۳۴ -۵۱ سؤال دارد که داوطلبان باید در مدت زمان ۶۰ تا ۹۰ دقیقه به آنها پاسخ دهند. لازم به ذکر است که هر فایل صوتی فقط یکبار پخش میشود و امکان مرور مجدد آن وجود ندارد. پس باید به هر کدام از این فایلها به دقت گوش داده و در صورت نیاز، از نکات مهم یادداشت برداری کنید. برای کسب نمره بالا در این بخش داوطلبان باید تمرکز، دایره لغات، مهارتهای یادداشت برداری و سطح آشنایی خود با دیگر لهجهها را در خود تقویت کنند.
بخش Speaking (گفتاری) آزمون تافل IBT
سومین بخش آزمون تافل IBT بخش گفتاری است که از سه بخش تشکیل شده است. هر قسمت در این بخش دارای دو سؤال شبیه به هم میباشد که داوطلبان باید در عرض 20 دقیقه به آنها پاسخ دهند. دو سوال اول بخش Speaking که به آنها سؤالهای مستقل (Independent) میگویند، مهارتهای گفتاری داوطلبان را مورد بررسی قرار میدهند. چهار سوال بعدی نیز که سؤالهای تلفیقی (Integrated) نامیده میشوند در قالب سؤالهای ترکیبی مهارتهای ریدینگ و لیسنینگ متقاضیان را میسنجند.
- بخش اول: در این بخش داوطلبان باید نظرات خود را در رابطه با یک موضوع عمومی در مدت زمان 45 ثانیه بیان کنند.
- بخش دوم: در این بخش ابتدا عنوان موضوعات سؤال از هدفون پخش میشود، سپس یک متن به داوطلبان داده میشود که باید در مدت زمان 45 ثانیه آن را بخوانند. پس از آن یک مکالمه در رابطه با متنی که خوانده شده، پخش میشود. سپس در همین رابطه سوالی از شما پرسیده میشود که جهت پاسخگویی ۳۰ ثانیه برای فکر کردن و یک دقیقه زمان نیز برای صحبت کردن خواهید داشت.
- بخش سوم: این بخش نیز همانند بخش دوم است با این تفاوت که به جای مکالمه، یک سخنرانی برای داوطلبان پخش میشود. سپس از داوطلبان خواسته میشود سخنرانی را در قالب خلاصه بیان کنند. در این بخش نیز 30 ثانیه برای فکر کردن و 1 دقیقه برای صحبت کردن وقت داده میشود.
بخش Writing (نوشتاری) آزمون تافل IBT
آخرین مهارت مورد ارزیابی در آزمون تافل، مهارت رایتینگ است. در این آزمون داوطلبان باید به دو سوال در مدت زمان 50 دقیقه در قالب انشا پاسخ دهند.
سوال اول تلفیقی (Integrated) است و سه دقیقه زمان به داوطلبان داده میشود تا یک متن چهار پاراگرافی را خوانده و پس از آن به یک سخنرانی در رابطه با متن گوش دهند. پس از آن ۲۰ دقیقه زمان به داوطلبان داده میشود تا در رابطه با موضوعات ارائه شده، پاسخ خود را در قالب یک متن 150 تا 220 کلمهای بنویسید.
سوال دوم این بخش سوالی مستقل (Independent) است که در این سوال داوطلبان باید در رابطه با موضوع داده شده یک متن ۳۰۰ کلمهای بنویسند. برای پاسخ به این سوال نیز ۲۰ دقیقه فرصت داده میشود و داوطلبان باید با دقت سؤالات را بررسی کرده و پاسخهای مرتبطی ارائه دهند.