امروزه اهمیت یادگیری زبان انگلیسی برای ارتباطات و فعالیتهای بین المللی یا حتی روزمره بر هیچکس پوشیده نیست؛ ولی مسئله ی مهم آن است که از روشی درست و اصولی به یادگیری زبان انگلیسی پرداخت.
برای یادگیری هر زبانی نیاز به چهار مهارت پایه است که فرد با یادگیری و استفاده از آنان میتواند زبان جدید را مانند زبان مادری خود سخن بگویید، بشنود، بخواند و بنویسد. همانطور که حدس زدهاید این مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی همان سخنگفتن (speaking)، شنیدن (listening)، خواندن (reading)، نوشتن (writing) است.
ابعاد مهارت های چهارگانه زبان
هیچ اولویتی برای یادگیری و استفاده از 4 مهارت زبان انگلیسی وجود ندارد. میتوان گفت speaking, listening, reading, writing اضلاع مربعی هستند که فرد با یادگیری همزمان آنها میتواند به بهترین نحو از زبان انگلیسی یا هر زبان دیگری را استفاده کند.
اما با توجه به نوع ارتباط گرفتن افراد، دسته بندی و مرحله مرحله کردن این مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی در استفاده و کارایی از زبان انگلیسی بسیار کمک رسان است.
تقویت مهارت گفتاری SPEAKING
تقویت مهارت speaking تأثیر بسیار زیادی بر ارتباط ما با دنیای اطرافمان دارد. یکی از 4 مهارت زبان انگلیسی درواقع مهارت صحبت کردن است. استفاده از کلمات و بیان آنها در ارتباط گرفتن با افراد کمک شایانی در افزایش اعتمادبهنفس و موقعیت اجتماعی شما دارد.
راهکار های تقویت مهارت گفتاری speaking
در آغاز برای خوب سخنگفتن باید خوب گوش کرد و سپس تکرار کرد تا به طریقی ذهن و زبان شما با کلمات جدید و ناآشنا ارتباط بگیرد. برای تقویت اسپیکینگ خود باید تمرینات مختلفی انجام داد که بتوانید نتیجه مطلوبی را دریافت کنید.
- تماشای فیلم و گوشدادن به موسیقی
تماشای فیلم و گوشدادن به موسیقی با زبان اصلی باعث میشود شما با گوشکردن به طرز تلفظ شخصیتها با بیان عامیانه کلمات و جملات آشنا شوید و حتی کاربرد استعارهها و ضربالمثلها را نیز فراگیرید.
- گسترش دایره لغات همراه با تلفظ آنها
هر روز لغت جدید یاد بگیرید و لغتهای قبلی را تمرین کنید، میتوانید آنها را با صدای بلند تلفظ کنید تا ملکه ذهن شود.
- افکار خود را به انگلیسی بیان کنید
گاهی با خود سخن بگویید و آنچه در ذهن دارید را در قالب کلمات و جملات انگلیسی اظهار کنید.
- مکالمه کنید
با افراد مسلط به زبان انگلیسی مکالمه کنید و از ایشان بخواهید اشکالات شما را اعلام کند و تلفظ صحیح را برایتان بازگو کند.
تقویت مهارت شنیداری listening
قدم دوم در ارتباط گرفتن و دومین مرحله از مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی توانایی خوب شنیدن و دریافت اطلاعات صحیح از طرف مقابل را مهارت شنیداری یا listening میگویند. خوب شنیدن و خوب صحبتکردن رابطه مستقیم و دوسویه دارند.
راهکار های تقویت مهارت شنیداری listening
- گوشدادن به فایل صوتی و نوشتن آن
فایلهای صوتی را گوشدادن و سپس نوشتن آن (transcript)
- گوشدادن به پادکستها
پادکستها جایگزین خوبی برای موسیقی هستند که میتوانید با توجه به سطح زبان خود پادکست مناسب را بشنوید.
- گوشدادن به صدای ضبط شدهی خود
میتوانید با گوشدادن به صدای ضبط شدهی خود ایرادها و غلطها را پیدا و اصلاح کنید.
تقویت مهارت خواندن reading
پس از مهارت گفتن و شنیدن نوبت به تقویت مهارت خواندن میرسد؛ یعنی مرحله سوم از مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی، برای درک مطالب و پیبردن به منظور نویسنده ابتدا باید خوب خواندن را آموخت.
مهارت خواندن در بسیاری از موقعیتها نیاز است؛ مثلاً هنگام مکاتبه، خواندن تابلوها، چت کردن و غیره…
راهکار های تقویت مهارت خواندن reading
- یادگیری دستور زبان (grammar)
یادگیری اصول نگارشی و دستور زبان در فهمیدن منظور متن بسیار کمک میکند
- گسترش دایره واژگان
تمرکز بر واژه های جدید و یادگیری معنی آن ها
- داستان خواندن
حتی برای سرگرمی هم که شده مطالب و داستانهای جدید مطالعه کنید؛ زیرا باعث میشود با کلمات جدید آشنا شوید و همچنین موجب درک بهتر دستور زبان و اصول میشود.
- یادداشت کلمات مترادف
وقتی کلمات مترادف را در کنار هم قرار میدهید باعث میشود بهتر به یاد بماند و علاوه بر درک بهتر مطالب استفاده از آنها در حرفزدن هم تأثیر فوقالعاده ای دارد.
- تغییر زبان تلفن همراه به زبان انگلیسی
اگر زبان اصلی تلفن همراهتان فارسی است آن را به انگلیسی بازگردانید. این کار باعث میشود هر روز چشمتان به کلمات انگلیسی بخورد و به مرور زمان در خاطرتان بماند.
- خلاصهنویسی داستانها یا متون انگلیسی
خلاصهنویسی شما را وادار به یادگیری کلمات و کاربردشان میکند. همینطور با دیکته صحیح تمرین writing هم میشود.
تقویت مهارت نوشتاری writing
به مرحله آخر از 4 مهارت زبان انگلیسی میرسیم. مهارت نوشتاری همانند reading نیاز به یادگیری دستور زبان و اصول نگارش دارد. Writing , reading ارتباط متقابل دارند به این صورت که هرچقدر بهتر بخوانید بهتر هم مینویسید. اغلب افراد از تمرین این مهارت شانه خالی میکنند زیرا نیاز به تمرکز بیشتری دارد؛ ولی باید دانست که یادگیری کامل یک زبان نیاز به استفاده مداوم مهارت های چهارگانه انگلیسی دارد.
راهکار های تقویت مهارت نوشتاری writing
- ترجمه نکنید
همهی افراد قطعاً با زبان مادری خود میتوانند جملات پیچیده و سخت را بنویسند؛ ولی هنگام نوشتن به زبان دیگر ممکن است به مشکل بخورند در اینجا تلاش میکنند کلمات را ترجمه کنند کمااینکه معادل مشخصی در زبان برای آن کلمه وجود ندارد.
- نوشتن کلمات همخانواده
شبیه بودن نگارش کلمات همخانواده در هر زبانی بدیهی است. پس به یاد داشتن ریشه کلمات تأثیر مناسبی در نوشتن دارد و احتمال خطا در دیکته را بسیار کاهش میدهد.
- دیکتههای خود را تصحیح کنید
دیکته نوشتن از ابتدا اولین راه برای تقویت مهارت نوشتاری بوده و هست. اما کاری که تمرکز را افزایش میدهد تصحیح آن توسط خود شما است. وقتی دیکته را صحیح میکنید ایرادها و اشتباه های خود را پیدا و تلاش در رفع آن میکنید.
- طوفان فکری راه بیاندازید brainstorming
ابتدا یک کلمه در وسط صفحه بنویسید سپس در اطرافش کلمات مرتبط را بیابید و آنها را هم بنویسید. هرچقدر بیشتر کلمات جدید مینویسید ذهنتان پویاتر و با تمرکز بیشتری به کلمات دقت میکند و بهخاطر میسپارد.
- واژگان جدید بنویسید
هرقدر دایره لغات خود را بزرگتر کنید مهارت writing هم تقویت میشود.
- هجیکردن کلمات spelling
حرف حرف کردن کلمات یا spell کردن. در تشخیص دیکته کلمات هم آوا بسیار مؤثر است.
- بارها متن نوشتة خود را بخواند و اصلاح کنید
هر بار خواندن دوباره مطلب و اصلاح آن در آخر تبدیل به نوشتة تمیز و با جزئیات میشود که خواننده از آن لذت میبرد.
- کتابهای متنوع مطالعه کنید
خواندن کتابها و آشنایی با تحریر متفاوت افراد به شما در نوشتن بهتر و خلاقتر بسیار کمک میکند.
در نهایت، لذت ببرید
هرکدام از 4 مهارت زبان انگلیسی با پوشش و کمک یکدیگر و ارتباطهای منحصر به فرد خود باعث خبره شدن افراد در زبان انگلیسی میشوند. اما حتی اگر از بهترین روش شروع به یادگیری زبان انگلیسی کنید باز هم مهمترین فاکتور تمرین کردن است. تلاش خود را در یادگیری زبان با استفاده از مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی به کار بگیرید و در نهایت از نتیجه کار خود لذت ببرید. شما در کدامیک از مهارتهای چهارگانه تبحر بیشتری دارید؟